Fagpressen

Her kommer ingress til gode råd. There is a clear implication that the iPhone is coming this Monday (December 18th). 

 • vegard
  Vegard Venlis begjæring om innsyn i aksjonærregisteret måtte helt til Sivilombudsmannen som for kort tid siden ga ham medhold i at opplysningene i registeret skal være omfattet av offentleglova. (Foto: BN).

  9. okt.: Her finner du gull – og sånn bruker du det: AVLYST grunnet liten påmelding

  Etter to år med hardt arbeid og mye mas, har journalist Vegard Venli i Kommunal Rapport fått gjennomslag: Skatteetatens aksjonærregister er nå åpent for innsyn. Her er det gull for alle fagmedieredaksjoner! Kom og få viktig lærdom av Vegard Venli.

  [Les mer]
 • stillshot.demo1.step1

  Høyoppløst stillbilde fra iPhone video

  Mange bruker sin iPhone til å ta opp video. Så dukker plutselig behovet for et stillbilde opp, og man har bare videofilen. Nå finnes en app som lar deg ta ut stillbilder kjapt og uten krav til fototekniske kunnskaper.

  [Les mer]
 • Bildemanipulasjon

  Hva er egentlig gjort med bildet?

  Det er stadig debatt om redigering og manipulering av bilder, og akkurat nå er temaet aktualisert ved at en prisvinnende bildereportasje i Agderposten er klaget inn for PFU fordi bildene er manipulert av fotografen. (Les her om saken i Journalisten.) Vi overlater den saken til PFU, og skal her omtale et enkelt verktøy som kan avsløre hva et bilde har vært gjennom før det havner på redaktørens bord.

  [Les mer]
 • Snarveier sosiale

  Bruk snarveier i sosiale medier

  De fleste pressefolk bruker sosiale medier i større eller mindre grad, både privat og som verktøy i jobben. De færreste vet at det finnes en rekke snarveier, altså enkle tastekombinasjoner som gjør det mye raskere og enklere å manøvrere i disse mediene. Et amerikansk nettsted som har tips om god utnyttelse av dataverktøy som spesialområde, har samlet kommandoene for YouTube, Twitter, Facebook og Google+.

  [Les mer]
 • Google logo

  Google med eget nettsted for medier

  Google tilbyr en rekke verktøy som egner seg for pressefolk. God søkemotor, kart og forskjellige analyseverktøy kjenner mange til. Men tilbudet er adskillig bredere, og nå har Google lansert et eget nettsted, Google Media Tools, der alle disse verktøyene er samlet.

  [Les mer]
 • TinEyelogo

  Omvendt bildesøk beskytter opphavsrett

  I dagens webbaserte virkelighet er det vanskelig å beskytte rettighetene til egne bilder, og for en redaktør kan det være like vanskelig å verifisere hvor et bilde kommer fra, og hvorvidt  opphavsretten virkelig tilhører den som tilbyr bildet. TinEye er et nyttig verktøy for omvendt bildesøk, der man søker med bildet for å få informasjon om bruken av det og hvor det kommer fra.

  [Les mer]
 • Illustrasjon søk

  Slik overvåker du et nettsted

  Det finnes flere metoder for å holde seg oppdatert om nye innlegg og artikler på nettsteder. En ganske enkel og grei måte, som ikke stiller noen krav til datakunnskaper, er å benytte gratistjenesten ChangeDetection. Da får man beskjed om når noe skjer, og sparer arbeidet med på sjekke nettsteder man f.eks. bruker som kilder.

  [Les mer]
 • PeekYou

  PeekYou – søke- og graveverktøy for sosiale nettverk

  Pressefolk leter ofte etter informasjon om mennesker på nettet. Et nyttig verktøy kan være PeekYou, som leter opp folk som er aktive i sosiale nettverk og i nettbutikker som Amazon.com og eBay. Ettersom informasjon kan kombineres, er PeekYou også et graveverktøy.

  [Les mer]
 • lrg

  Manualen som burde fulgt med i pakken

  Forlagshuset O’Reilly er kjent som en av de mest produktive leverandørene av datalitteratur, på trykk og som e-bøker. Serien «The missing manual, the book that should have been in the box» inneholder også instruktive bøker om mye annet enn data.

  [Les mer]